Criza din Egipt se agravează. Mohamed Morsi va fi arestat pentru legături cu Hamas

Criza din Egipt se agravează. Mohamed Morsi va fi arestat pentru legături cu Hamas
Publicat: 26/07/2013, 12:54
Actualizat: 30/07/2014, 00:03

Un tribunal din Cairo a ordonat plasarea în detenție a președintelui destituit Mohamed Morsi pentru legături cu mișcarea palestiniană Hamas, în timpul atacurilor împotriva poliției și a unei evadări din închisoare la începutul lui 2011, a anunțat vineri agenția oficială Mena, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Morsi, deținut în secret de armată de la destituirea sa, la 3 iulie, a fost plasat oficial în detenție pentru o durată maximă de 15 zile, în cadrul acestei proceduri privind presupusa sa implicare în atacuri împotriva poliției, imputate Hamas, în timpul predecesorului său, Hosni Mubarak, și evadarea sa din închisoarea Wadi Natroun în aceeași perioadă, a precizat agenția.

Frații Musulmani: Arestarea lui Mohamed Morsi înseamnă o revenire la era Mubarak

Decizia justiției egiptene de a-l plasa în detenție preventivă pe președintele înlăturat de la putere Mohamed Morsi pentru fapte care datează din ultimele zile ale regimului lui Hosni Mubarak înseamnă o „revenire în forță” a fostei puteri, au apreciat vineri Frații Musulmani, citați de AFP, mai scrie Mediafax.

Acuzațiile aduse lui Morsi „sună ca o răzbunare a fostului regim, care arată că acesta revine în forță”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al mișcării din rândul căreia provine Morsi, Gehad el-Haddad.

Îngrijorare în creștere în Occident

Unele țări occidentale resimt față de criza egipteană o îngrijorare în creștere, împărtășind temeri că angajamentul armatei de a aduce țara pe o cale democratică să nu fie altceva decât o iluzie destinată să ascundă o intenție de preluare a puterii pentru o perioadă mai lungă de timp, relatează AFP.

Cu toate că Statele Unite au refuzat până în prezent să califice înlăturarea de la putere a președintelui Mohamed Morsi drept lovitură de stat – ceea ce, în virtutea legii americane, ar fi antrenat în mod automat înghețarea unui ajutor militar în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari americani -, Washingtonul a transmis un avertisment liderilor interimari ai țării, miercuri, suspendând livrarea a patru avioane de vânătoare F-16.

De asemenea, Regatul Unit a anunțat săptămâna trecută că va reveni asupra autorizațiilor de export a unor echipamente militare către Egipt, din cauza unor temeri ca acestea să nu fie utilizate împotriva manifestanților. Autorizațiile se referă la componente de vehicule blindate și mitraliere, dar și la echipamente de radio și comunicații, mai ales pentru tancuri.

Liderii interimari ai Egiptului au prezentat o foaie de parcurs pentru adoptarea unei noi Constituții și organizarea de noi alegeri, dar părerile sunt împărțite cu privire la două întrebări, și anume dacă noua putere își va respecta angajamentele și în ce moment va fi lansat procesul planificat.

Îngrijorările au crescut, de asemenea, în urma îndemnului la manifestații lansat de șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi, care a cerut ca egiptenii să iasă pe străzi pentru a-i da un „mandat” cu scopul „de a termina cu terorismul și violența”, invitație care, potrivit Fraților Musulmani, din rândul cărora provine Mohamed Morsi, reprezintă un „apel la război civil”.

„Realitatea este că Egiptul a revenit la un sistem mai autoritar, cu o clasă politică ce acționează sub acoperirea militarilor și o represiune importantă împotriva oricărui tip de disidență”, analizează pentru AFP David Butter, de la grupul de reflecție britanic Chatham House.

Armata, obișnuită să dețină un rol politic major în Egipt, „se ascunde în spatele paravanului unui Guvern civil constituțional”, argumentează el.

„Strategia Guvernului interimar constă clar în excluderea politică a Fraților Musulmani până la alegeri. Niciun partid nu este pregătit să negocieze cu altul”, observă Michael Loueders, un expert german în problemele din această regiune.

„Unii din regiune văd ceea ce se petrece în Egipt ca o simplă corectare”, destinată să susțină „o mișcare populară”, punctează, la rândul său, emisarul american pentru Orientul Mijlociu Dennis Ross, care subliniază că țări din zona Golfului Persic, printre care Arabia Saudită, le-au promis deja liderilor interimari ai Egiptullui un ajutor în valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari americani.

Dar mai există și o „altă modalitate de a relata această situație”, relevă el, potrivit căreia „un guvern legitim ales” a fost înlăturat de la putere. Și, în pofida nominalizării unor oficiali politici civili, „trebuie recunoscut că arbitrul situației de astăzi este armata”, a subliniat Ross, joi, în fața Comisiei senatoriale pentru Afaceri Externe.

„Este nevoie de mai multă deschidere”, declară Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a diplomației americane. „Cu toate că există progrese, ei trebuie să continue procesul și să revină cât mai curând posibil la un Guvern democratic ales. Nimic nu ne este clar încă, mai este un drum lung de parcurs”, a precizat ea.

Aleșii americani reflectau joi asupra viitorului ajutorului în valoare de 1,5 miliarde de dolari americani pe care Statele Unite îl acordă Egiptului în fiecare an.

„Să fim înțeleși. Sprijinul nostru nu este nici necondiționat, nici nelimitat în timp”, a avertizat senatorul Robert Menendez, președintele Comisiei senatoriale pentru Afaceri Externe.

„Militarii egipteni trebuie să arate că sunt interesați de un proces politic deschis, de alegeri credibile și de un mod de guvernare democratic”, a subliniat Menendez.

Iuliana Enache, [email protected]

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce au descoperit medicii legiști pe trupul copilei ucise la Botoșani. La ce a fost...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Aceste mașini vor fi interzise de pe șosele. UE vrea să le elimine
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la...
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Shuntaro Hida, ochii care au văzut bomba atomică lovind Hiroshima. Ziua în care Soarele a...
×